s2

Bond van Wapenbroeders

Wapenbroeders LOGOv2 200px

Algemeen Secretaris:

Tel:   06 15 35 93 96
E-mail:   
Rekening:   NL59 RABO 0356 5222 02

De Bond van Wapenbroeders is de oudste en de grootste landelijke algemene vereniging van oud-militairen en actief dienende militairen van de Nederlandse krijgsmacht, alsmede van oud-verzetslieden en opvarenden van de Koopvaardij die in de Tweede Wereldoorlog onder Nederlandse of geallieerde vlag hebben gevaren.

De Bond van Wapenbroeders is een democratische vereniging waarin de leden op de Algemene Ledenvergadering het laatste woord hebben.

U kunt zich aanmelden als lid of donateur en ingedeeld worden bij een afdeling of de Identiteitsgroep van uw keuze. Kunt u, of wenst u niet ingedeeld te worden bij een afdeling of Identiteitsgroep dan bestaat de mogelijkheid om als landelijk lid of donateur te worden geregistreerd.

Sinds juni 2000 kunnen ook groepen van personen met een gemeenschappelijke militaire ervaring zich als groep bij de Bond van Wapenbroeders aansluiten. Deze groepen worden identiteitsgroepen genoemd. Elk lid van een identiteitsgroep is lid van de Bond van Wapenbroeders. De identiteitsgroepen bestaan dus naast de afdelingen.

Op zaterdagmorgen 12 juni 2021 openden veteraan Klaas Orsel samen met leerlingen van basisschool De Ark op het Binnenhof in Barendrecht een Witte Anjer Perkje. Ze deden dat door een bord te onthullen dat voor het perkje staat. De Witte Anjer is in 2005 geïntroduceerd als uiting van de waardering voor Nederlandse veteranen en bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. Burgemeester Jan van Belzen benadrukt de waarde van vrijheid: “Onze vrijheid is waardevol maar ook kwetsbaar. Het is belangrijk dat we de verhalen van de veteranen blijven doorgeven aan de jongere generaties. Zodat we nooit vergeten hoe hard gestreden is voor de vrijheid die ons nu zo dierbaar is”.

Hoe de Veteranendag op 26 juni 2021 eruit komt te zien, is inmiddels duidelijk. Ondanks de te verwachten versoepelingen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag alleen een aangepast programma. Dat betekent geen nationaal defilé voor Z.M. de Koning, geen openbare medaille-uitreiking en geen publieke bijeenkomst op het Malieveld. Nederland viert Veteranendag op afstand, thuis voor de buis. Dat kan door het volgen van twee tv-uitzendingen op 26 juni, live vanuit Den Haag. De eerste om 13.00 uur vanuit de Koninklijke Schouwburg door de NOS, de tweede om 17.00 uur vanaf het Malieveld door Omroep Max. Meer lezen, klik hier

Jaarlijks reist een contingent van de Bond van Wapenbroeders af naar het Verenigd Koninkrijk om deel te nemen aan diverse herdenkingen tijdens de Remembrance Week met als hoogtepunt de Cenetaph parade op zondag 14 november. Dit jaar vind deze reis plaats van 11 tot en met 14 november 2021. De Bond van Wapenbroeders levert hier jaarlijks een financiële bijdrage aan. In voorbereiding naar de reis vindt er een informatiedag plaats, waarin het programma, de kosten en de mogelijkheden van reizen en overnachten en andere belangrijke onderwerpen ter sprake komen.

Op 7 mei 2021 heeft het Veteranen Platform onderstaand communiqué uitgegeven:

Communiqué:

Vanwege de recente berichtgevingen rond de film ‘De Oost’, die binnenkort in première gaat, neemt het bestuur van de Vereniging Veteranenplatform onderstaand standpunt in.

“Op 13 mei 2021 zal de film ‘De Oost’ in première gaan en is deze te zien via de betaalzender Amazon Prime en mogelijk binnenkort ook in de bioscopen. De film beschrijft het fictieve verhaal van een Nederlandse oorlogsvrijwilliger die na WOII in de periode tussen 1945 en 1950 wordt ingezet in Nederlands Indië.

Secretariaat Bond van Wapenbroeders
Van Hobokenhaven 63
2993 HH  Barendrecht

e:
t: 06 15 35 93 96
KvK: 40532678

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.