Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds

s2

Afdeling West-Veluwe / Flevoland

Secretaris:Logo Afdeling West Veluwe Flevoland

Tel: 0341-551119
E-mail:

Rekening: NL60 INGB 0002 8573 36

2019 11 09 Afd West Veluwe Lest We Forget

 

 

 

 

 

De afdeling West Veluwe/Flevoland bestrijkt een gebied vanaf Nijkerk tot en met Hierden/Hulshorst, vanaf Harderwijk tot aan Voorthuizen en in Flevoland van Almere tot aan Swifterband en vanaf Lelystad tot aan Harderwijk. Wij proberen de polders er steeds meer bij te betrekken en zijn op zoek naar een bestuurslid die kan optreden als contactpersoon met de stichtingen veteranen van de gemeentes Dronten en Lelystad.


De maandbijeenkomsten vinden plaats in het ECHOSHome de Schakel in Ermelo. Eén maal per jaar hebben we een bijeenkomst in Flevoland en jaarlijks 1 tot 2 excursies (Militaire Verzamelingen/crashplaatsen geallieerde toestellen 1940-1945/Veluwe rondrit).Zie ook Jaarprogramma.
Als lid van de Bond van Wapenbroeders(BvW) ontvangen wij vanuit de landelijke BvW een deel van uw contributie. Als donateur betaalt u rechtstreeks aan onze afdeling (voor het jaar 2021 minimaal 14 euro voor het hele jaar). Voor inschrijfformulier B.v.W.: klik hier. Voor inschrijving als donateur: neem contact op met de secretaris.

Als afsluiting van een bewogen 2021 werd december toch nog een drukke maand. Omdat de horeca om 17.00 uur moest sluiten 2021 12 16 kerstlunch afd westveluwe flevolandkon het Kerstbuffet niet doorgaan. In overleg met het Echos Home de Schakel werd vlot een alternatief gerealiseerd in de vorm van een Kerstlunch. Hiervoor kon het Certificaat Reünie-faciliteiten worden gebruikt. Onder een toepassing van de opgedragen regels werd op donderdag 16 december van een voortreffelijke lunch genoten. Vast onderdeel is een moment van stilte tijdens het ‘Fallen Soldier’-protocol. In de zaal is een tafel gedekt met een lege stoel, een omgekeerd glas en diverse attributen die vergankelijkheid symboliseren, zoals een kaars en een roos. De ‘Fallen Soldier’ is vooral bedoeld om stil te staan bij leden die de Afdeling zijn ontvallen. Een kort woord van afscheid volgde voor Wapenbroeder R. Kampschreur die zijn domicilie verplaatst naar Bronbeek. De voorzitter eindigde met de boodschap om het wij-gevoel vast te houden, samen staan we immers sterk. Zorg voor elkaar.

Veteranen uit de omgeving waren op donderdag 21 december uitgenodigd voor weer een Kerstlunch, nu georganiseerd door de Echos organisatie. Ook hier dreigden de maatregelen van de lock-down weer roet in het eten te gooien. Snel werd de beslissing genomen om er een afhaal lunch van te maken. Veteranen van de Afdeling namen van deze gelegenheid gebruik om het luxe lunchpakket en een aardige attentie mee naar huis te nemen. Zij die slecht ter been waren werden op het huisadres voorzien.

 

26 juni: Nederlandse Veteranendag. 26 juni: doorstart seizoen 2021 voor de afdeling.voor het 3e nummer eindelijk weer

Onze gastvrouw, Marieke Potappel van het ECHOSHome de Schakel , opende deze dag haar deuren. Zo’n 25 vrouw/man gaven gehoor aan de oproep om de Veteranendag te vieren met een door het NVI/St. Nederlandse Veteranendag aangeboden Tom Poes. Voordat we het wisten was het alweer “sluitingstijd”, zoveel moest erbij gepraat worden. Jammer dat het zomerreces begon. Moeten we wachten tot de maandbijeenkomst in september. Voor die tijd zal het bestuur bijeenkomen om de 2e helft van 2021 weer volledig in te vullen.

De organisatie van de Remembrance Herdenking in Harderwijk is overgenomen door een Stichting. Dit om de continuïteit te waarborgen. Bekende namen zitten in het bestuur van deze Stichting. De afdeling zal wel aanwezig blijven zijn bij deze indrukwekkende herdenking

Op 26 augustus 2021 werd de 2e maandbijeenkomst na de “coronastop” gehouden. In het ECHOSHome “de Schakel” werd het weer een gezellige boel. De BvW-wand werd ingewijd met een mooie foto van onze recentelijk overleden banierdrager Willem de Vries. Overige wandbekleding is in de maak. Een spetterend vervolg was de maandbijeenkomst op 23 september waarbij een aantal nieuwe leden/donateurs kennis maakten met de “oud gedienden”.

2 oktober 2021: Herdenking Razzia Putten. Tijdens deze herdenking is door Joop Hazeu een bloemstuk gelegd bij “De Vrouw van Putten”.2021 razziaherdenking harderwijk west.veluwe flevoland

Op 21 oktober 2021 vertelde Ruud Slangen over de vliegtuigbemanningen die in Harderwijk begraven liggen. Zijn speurwerk heeft een dik boekwerk opgeleverd dat in november uitkwam.

Dit als voorbereiding op de Remembrance Herdenking op 13 november: eindelijk weer een “normale” bezetting bij deze herdenking. Piper, trompettist en afdelingsbanier maakten de plechtigheid compleet. Dit keer geheel verzorgd door de Stichting We Will Remember die de organisatie van onze afdeling heeft “overgenomen”. Wij leveren op aanvraag de noodzakelijke ondersteuning.

De maandbijeenkomst op 25 november 2021 werd “afgelast. Dhr. Harald Fredriks zal zijn inleiding over het “hoe, wat en waarvoor” van (militaire) stafkaarten hopelijk in 2022 kunnen houden.

Het was een overvolle agenda dit laatste kwartaal van 2021. Op het moment van schrijven was nog niet bekend of het Kerstdiner en de Kerstlunch door konden gaan. Meer hierover in nummer 1 van 2022.

Agenda 2022:

  • donderdag 6 januari: nieuwjaarsbijeenkomst;
  • donderdag 17 februari: maandbijeenkomst;
  • donderdag 7 maart: ALV (alleen voor leden).

Alle activiteiten vinden plaats in het ECHOS Home “de Schakel”, Leuvenumseweg, Ermelo. Leden/donateurs van de afdeling ontvangen een uitnodiging. Overigen, na opgave bij de secretaris, van harte welkom.

foto’s privé bezit J.Hazeu

 

 De penningmeester is verhuisd naar Noord-Holland.
De afdeling is op zoek naar een nieuwe penningmeester, als het kan woonachtig in Flevoland opdat de Stichtingen Veteranen van de gemeente Dronten en gemeente Lelystad een contactpersoon hebben bij onze afdeling.
- Specifieke penningmeester activiteiten: 1/2 uur per maand
- Vergaderingen: 8 x per jaar. Duur vergaderingen: 1,5 uur per keer
- Bestuursinbreng: zorgen voor diversiteit in het organiseren van activiteiten 

 Als afsluiting van een bewogen 2021 werd december toch nog een drukke maand. Omdat de horeca om 17.00 uur moest sluiten kon het Kerstbuffet niet doorgaan. In overleg met het Echos Home de Schakel werd vlot een alternatief gerealiseerd in de vorm van een Kerstlunch. Hiervoor kon het certificaat reünie-faciliteiten NL Vi worden gebruikt. Onder een toepassing van de opgedragen regels werd op donderdag 16 december 2021 van een voortreffelijke lunch genoten. Vast onderdeel is een moment van stilte tijdens het ‘Fallen Soldier’-protocol. In de zaal is een tafel gedekt met een lege stoel, een omgekeerd glas en diverse attributen die vergankelijkheid symboliseren, zoals een kaars en een roos. De ‘Fallen Soldier’ is vooral bedoeld om stil te staan bij leden die de afdeling zijn ontvallen.

Een spetterend vervolg van ons jaarprogramma was de maandbijeenkomst op 23 september 2021 waarbij een aantal nieuwe leden/donateurs kennis maakten met de “oud gedienden”. Wederom kende gezelligheid geen tijd.

2 oktober 2021: Herdenking Razzia Putten. Tijdens deze herdenking is door Joop Hazeu een bloemstuk gelegd bij “De Vrouw van Putten”. Wederom nog een herdenking in een “beperkte” bezetting op de plek van de herdenking.

Op 24 september was het dan zover. De doorstart van het seizoen 2020. Het ECHOS Home de Schakel in Ermelo had alle maatregelen getroffen om ons weer gastvrij te ontvangen. Zowel de gratis koffie/thee als de door de Afdeling West-Veluwe / Flevoland aangeboden drankjes konen gezellig genuttigd worden in de “ontvangstkamer”.

De lezing kon gehouden worden in een goed ingerichte zaal. Ons lid Joop van Egteren hield een voordracht over zijn (whisky-)zeiltochten naar Helgoland. Naast veel natuur- en zeilbeelden besteedde hij ook veel aandacht aan de strategische ligging van dit eiland dat resulteerde in bunkers voor duikboten etc. En dus ook het doelwit van vele bombardementen door de geallieerden.

Secretariaat Bond van Wapenbroeders
Van Hobokenhaven 63
2993 HH  Barendrecht

e:
t: 06 15 35 93 96
KvK: 40532678

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.