Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds

s2

Afdeling Drenthe-ZW / Overijssel-NW

Secretaris:

Tel: 0522 492182
E-mail:

Rekening: NL66 RABO 0379 0014 38 
Bond van Wapenbroeders Afd. Z.W.-Drenthe/N.W.-Overijssel

 

Tenzij anders vermeld houden wij onze bijeenkomsten op de 1e maandag avond van de maand in Echos Home “Het Baken”, Johan Postweg 5 in Havelte, tel:. 0521-341297.

Wij starten de avond om 19.30 uur met koffie/thee van de afdeling. Gasten zijn van harte welkom, het 1e  bezoek is gratis om kennis te maken en om de sfeer te proeven. De volgende keer, hopelijk dan lid geworden, vragen wij € 7.50 als vergoeding gemaakte kosten!

Programma 2022:

2e helft 2022 wordt later bekend gesteld.

 

Film 75- jaar bevrijding alsnog getoond

De Afdeling Zw. Drenthe- Nw. Overijssel heeft de film 75-jaar bevrijding alsnog getoond op de bijeenkomst in “Het Baken” te Havelte. Voorzitter Dick Janssen heette de leden welkom en in het bijzonder de potentiële nieuwe leden. De heer gaf uitleg wat zijn beroep en beleving in het leger was als Wapen/munitie beheerder op verschillende lokatie`s, als laatste `t Harde .Er waren iets minder leden aanwezig vanwege de corona-chec die we allen moesten laten zien! Direkt na de koffie werd de film 75 jaar bevrijding gestart . De oorlog begonnen in mei 1940 werd door de Duitsers in Europa begonnen met Nerderland eerst als neutraal land maar later toch bezet. Op 29 mei 1940 werd Anton Mussert geinstalleerd als rijkscommisaris en kwamen we onder zijn regiem te staan wat eerst mild was maar snel omsloeg. We hebben als bevolking vele benarde en niet te bevatten tijden meegemaakt die de oudere leden nog vers voor de ogen stond. Bekende voorvallen zijn b.v. de bombardementen op Rotterdam de slag om Arnhem, 3 oktober 1944 op Walgeren.

Hoe de Joden ,Sinti en andere bevolkingsgroepen op transport  gezet werden met de bekende afloop! Ook de honger tochten hebben indruk gemaakt ,sommige bewoners gingen naar het noorden waar minder hongers nood was en moesten tochten maken te voet van wel 100 km. Het waren heel zware tijden tot 5 mei 1945 in hotel “De Wereld” in Wageningen  de bevrijding werdt ondertekend door de Canadese generaal Foulkes , generaal Blaskowitz en Prins Bernhard o.a. De film was een goede en mooie die de barre tijden weergaf in alle facetten. Na afloop hoopte voorz. Dick ons allen weer te zien op maandag 1nov. als oud legerpredikant Mark Boersma over zijn ervaringen en hoby het bierbrouwen komt vertolken. Blijf gezond!

 

Seizoen afdeling Zw. Drenthe- Nw.Overijssel 2021 / 2022 

Hè- hè, Het kon gelukkig weer om elkaar te ontmoeten!

De leden van de afdeling Zw. Drenthe-Nw Overijssel kwamen afgelopen 6 september 2021 weer bijeen op uitnodiging van het bestuur om het seizoen te beginnen met een BBQ.
Voorzitter Dick Janssen opende de BBQ om 18.00 uur met een welkomstwoord en hij was verheugd dat we deze zware periode redelijk goed waren doorgekomen. We waren zeer verheugd met de 32 aanmeldingen die met de 1 ½  meter corona afstand rekening houdend, buiten gehouden kon worden met zeer mooi weer.

De BBQ was daar ook opgesteld en werd verzorgd door ons bestuurslid/beheerder van “Het Baken” in Havelte. Het vlees (5 soorten) en de sausen met salades en broodjes waren binnen uitgestald . Onder het genot van de nodige drankjes werd van dit alles genoten en werd er na de lange periode van niet bij elkaar kunnen komen, gezellig bijgepraat met een ieder .

Van het Bondsbestuur was Edwin Dokter uitgenodigd en heeft hieraan gehoor gegeven, wat ons als afdelingsbestuur toch goed doet. Het was ondertussen een uur of acht geworden dat een ieder voldaan naar de uitgang begonnen te kijken. Voor deze eerste bijeen komst kregen alle aanwezigen enkele presentjes als aandenken vanwege de corona pandemie en deze toch weer gezellige BBQ.
Door voorzitter Dick werd nog een laatste woord van dank aan een ieder uitgesproken en hij hoopt ons snel weer te zien!

2021 09 06 01 2021 09 06 02
 2021 09 06 03  2021 09 06 04

 

Op maandagavond 7 februari 2022 heeft de hr. Frank Teunissen uit Muiden bij onze afdeling Zw. Drenthe-Nw.Overijssel een lezing verzorgd over het werken van  Artsen Zonder Grenzen.
Voorzitter Dick Janssen opende met een welkom. Helaas door de bijzondere omstandigheden (corona) moest hij 12 personen afmelden. Er waren slechts 15 personen aanwezig. Dit was voor Frank Teunissen geen redenen om  zijn werk bij en van Artsen Zonder Grenzen uit de doeken te doen. 
In 1971 werd de organisatie als Medicins Sans Frontières opgericht in Parijs en 1984 in Amsterdam aan de Prinsengracht. In 18 landen is de organisatie inmiddels opgericht.

Op maandag 1 november 2021 waren de Wapenbroeders bijeen in “Het Baken” te Havelte voor het verhaal van legerpredikant Mark Boersma. Voorzitter Dick Janssen was zeer verheugd met zo`n goede opkomst. Mark, getrouwd met Ida (ook dominee), heeft 4 dochters en staat tegenwoordig in Ruinen.

Op het scherm waren veel schildjes te zien waarvan het 423e nog van zijn vader die in 1949 in Indonesië gediend heeft. De legerpredikant werd ook wel o.a. veldprediker of hemelpiloot genoemd. Mark is verschillende keren uitgezonden geweest en zodoende heftige momenten meegemaakt zoals in Kandahar toen zij plotseling 180 graden onder vuur kwamen en de tent invluchtten, net alsof deze bescherming zou bieden.

Secretariaat Bond van Wapenbroeders
Van Hobokenhaven 63
2993 HH  Barendrecht

e:
t: 06 15 35 93 96
KvK: 40532678

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.