s2

Afdeling West-Veluwe / Flevoland

Secretaris:Logo Afdeling West Veluwe Flevoland

Tel: 0341-551119
E-mail:

Rekening: NL60 INGB 0002 8573 36

2019 11 09 Afd West Veluwe Lest We Forget

 

 

 

 

 

De afdeling West Veluwe/Flevoland bestrijkt een gebied vanaf Nijkerk tot en met Hierden/Hulshorst, vanaf Harderwijk tot aan Voorthuizen en in Flevoland van Almere tot aan Swifterband en vanaf Lelystad tot aan Harderwijk. Wij proberen de polders er steeds meer bij te betrekken en zijn op zoek naar een bestuurslid die kan optreden als contactpersoon met de stichtingen veteranen van de gemeentes Dronten en Lelystad.


De maandbijeenkomsten vinden plaats in het ECHOSHome de Schakel in Ermelo. Eén maal per jaar hebben we een bijeenkomst in Flevoland en jaarlijks 1 tot 2 excursies (Militaire Verzamelingen/crashplaatsen geallieerde toestellen 1940-1945/Veluwe rondrit).Zie ook Jaarprogramma.
Als lid van de Bond van Wapenbroeders(BvW) ontvangen wij vanuit de landelijke BvW een deel van uw contributie. Als donateur betaalt u rechtstreeks aan onze afdeling (voor het jaar 2021 minimaal 14 euro voor het hele jaar). Voor inschrijfformulier B.v.W.: klik hier. Voor inschrijving als donateur: neem contact op met de secretaris.

Banierdrager Willem de VriesOp 26 augustus werd alweer de 2e maandbijeenkomst na de “coronastop” gehouden. In het ECHOSHome de Schakel werd het weer een gezellige boel. De BvW-wand werd ingewijd met en mooie foto van onze recentelijk overleden banierdrager Willem de Vries. Overige wandbekleding is in de aanmaak. Een nieuw lid, overgekomen van Amersfoort werd welkom geheten en de rest van het jaarprogramma 2021 werd doorgenomen. Er staat de leden nog veel te wachten in 2021.

 

26 juni: Nederlandse Veteranendag. 26 juni: doorstart seizoen 2021 voor de afdeling.voor het 3e nummer eindelijk weer

Onze gastvrouw, Marieke Potappel van het ECHOSHome de Schakel , opende deze dag haar deuren. Zo’n 25 vrouw/man gaven gehoor aan de oproep om de Veteranendag te vieren met een door het NVI/St. Nederlandse Veteranendag aangeboden Tom Poes. Voordat we het wisten was het alweer “sluitingstijd”, zoveel moest erbij gepraat worden. Jammer dat het zomerreces begon. Moeten we wachten tot de maandbijeenkomst in september. Voor die tijd zal het bestuur bijeenkomen om de 2e helft van 2021 weer volledig in te vullen.

De organisatie van de Remembrance Herdenking in Harderwijk is overgenomen door een Stichting. Dit om de continuïteit te waarborgen. Bekende namen zitten in het bestuur van deze Stichting. De afdeling zal wel aanwezig blijven zijn bij deze indrukwekkende herdenking

 

 De penningmeester is verhuisd naar Noord-Holland.
De afdeling is op zoek naar een nieuwe penningmeester, als het kan woonachtig in Flevoland opdat de Stichtingen Veteranen van de gemeente Dronten en gemeente Lelystad een contactpersoon hebben bij onze afdeling.
- Specifieke penningmeester activiteiten: 1/2 uur per maand
- Vergaderingen: 8 x per jaar. Duur vergaderingen: 1,5 uur per keer
- Bestuursinbreng: zorgen voor diversiteit in het organiseren van activiteiten 

Om de trouwe leden, die actief betrokken zijn bij de afdeling te bedanken, ook in de moeilijke tijden, hebben zij, hoe ver zij ook wonen van uit het centrum van de afdeling, een mooie fles wijn in ontvangst kunnen nemen.
En nu maar hopen dat het in 2021 “gezelliger” kan worden. Op de foto is ook te zien hoe de enige echte wijngaard van de Noord West Veluwe de bestelling komt afleveren.

Op zaterdag 7 november 2020 was het dan zover om voor de 4e maal de Remembrance Herdenking op de Oostergaarde begraafplaats in Harderwijk te houden. Helaas in zeer afgeslankte vorm. De scoutinggroep Verbraak Margriet, die voor het eerst een rol zouden hebben gehad bij de ceremonie, had om 10.00 al een eigen programma gedraaid en bloemen bij de graven gelegd. Een “voorlichting” op 31 oktober 2020 door de voorzitter en Bram Berg had de groep gestimuleerd om toch te gaan. Alle 21 welpen wilden gaan. Gelet op de regelgeving zijn er drie onder leiding van hun leider/ouder gegaan.Eén kranslegger/ceremoniemeester en “onze” trompettist, Eddy Schraa. De vaste piper, Sjoerd van Leersum, was spontaan op komen dagen en speelde toepasselijke muziek bij de ingang van de begraafplaats. Al met al was het toch indrukwekkend. Het programma zag er volgt uit:

Op vrijdag 2 oktober 2020 heeft de herdenking van de razzia in Putten plaatsgevonden. De Afdeling West-Veluwe/Flevoland legt daar altijd een bloemstuk, voor het tweede jaar verzorgd door topbloemisterij Desighn4You uit Ermelo.
Door alle coronamaatregelen, die per week wisselen, mocht de afdeling eerst met 4 afgevaardigden komen. Later na de laatste aanscherping mocht alleen de “bloemenlegger” aanwezig zijn. Deze taak werd uitgevoerd door onze voorzitter Ruud Slangen. 

Op 24 september was het dan zover. De doorstart van het seizoen 2020. Het ECHOS Home de Schakel in Ermelo had alle maatregelen getroffen om ons weer gastvrij te ontvangen. Zowel de gratis koffie/thee als de door de Afdeling West-Veluwe / Flevoland aangeboden drankjes konen gezellig genuttigd worden in de “ontvangstkamer”.

De lezing kon gehouden worden in een goed ingerichte zaal. Ons lid Joop van Egteren hield een voordracht over zijn (whisky-)zeiltochten naar Helgoland. Naast veel natuur- en zeilbeelden besteedde hij ook veel aandacht aan de strategische ligging van dit eiland dat resulteerde in bunkers voor duikboten etc. En dus ook het doelwit van vele bombardementen door de geallieerden.

Secretariaat Bond van Wapenbroeders
Van Hobokenhaven 63
2993 HH  Barendrecht

e:
t: 06 15 35 93 96
KvK: 40532678

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.